Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

ΜΜΕ ΚΑΙ ΦΥΛΟ

Αυτήν την εβδομάδα το μάθημα βασίστηκε στο πως αναπαριστάται το φύλο στα ΜΜΕ. Κατα τη γνώμη μου η ελληνικη τηλεόραση από τις απαρχές της δεν παρουσίαζε κάποια ιδιαίτερη διάκριση ανάμεσα στα δύο φύλα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι το πρώτο δελτίο ειδήσεων στην ιδιωτική τηλεόραση παρουσιαζόταν απο γυναίκα (Λιάνα Κανέλη). Ακόμη και στα σίριαλ πολλές φορές εμφανίζονταν γυναίκες με ιδιαίτερη αυτοπεποίθηση και αντρες με ενα αρκετά συναισθηματικό προφίλ πράγμα που διαφέρει απο την κοινή αντίληψη που υπάρχει στην καθημερινότητα μας. Ο σοσιαλιστικος ρατσισμος που δεν επετρεπε την αναδειξη γυναικών σε υψηλα αξιωματα και σε υψηλόμισθες θέσεις, δεν παρουσιάζεται στον κλάδο των ΜΜΕ, καθώς στον τομεα της ενημέρωσης οπου οι μισθοι ειναι ακετα υψηλοι και οι προνομιουχες θέσεις προσδίδουν κύρος στο ατομο που τις κατέχει, τα καναλια δεν κανουν διαχωρισμούς με βαση το φύλο πραγμα που αποδικνύεται απο τον αριθμο των γυναικών που εχουν πρωταγωνιστικό ρολο στη διαμόρφωση και την παρουσίαση σε δελτία ειήσεων και ενημερωτικές εκπομπές. Μέσα απο καθημερινα και εβδομαδιαία σίριαλ οι γυναίκες έχουν ρολους που καταρίπτουν κοινωνικα στερεότυπα απεναντι στο γυναικείο φύλο.Εμφανίζονται ωςισχυρές, ανεξάρτητες γυναίκες εργαζόμενες σε επαγγέλματα που απαιτουν δυνατή προσωπικότητα και υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Παράλληλα παρατηρούμε μια προσπάθεια αποδυνάμωσης της ιδέας του ισχυρού αντρικού φύλου δημιουργώντας και παρουσιάζοντας στο ευρύ κοινό αντρικούς ρόλους στους οποιους διακρίνονται εντονα τα ευαίσθητα χαρακτηριστικά των αντρών και καποια συναισθήματα τα οποια δεν εξωτερικεύονται απο τους αντρες στην κοινωνία που ζουν.
Έτσι λοιπόν, στη ¨ΛΟΛΑ¨ που ήταν το μιντιακό κείμενο του κυρίου Γεράσιμου, παρατηρούμε την πρωταγωνίστρια να είναι μεγαλοστέλεχος σε μεγάλο περιοδικό στο οποίο πολλοί υφιστάμενοί της άνδρες την πολεμούν για να της πάρουν την θέση.Ακόμη παρουσιαζεται η ευαισθητη πλευρα της όσον αφορά τα παιδιά και τη φιλια τη κολλητής της με την οποία αλληλοβοηθιούνται σε διάφορα ζητήματα δουλειάς αλλά και αισθηματικού τύπου.Επίσης στο δελτίο ειδήσεων του MEGA ,ως μιντιακό κείμενο του κυρίου Ηλία, τη θέση του κεντρικού παρουσιαστή κατέχει γυναίκα (Όλγα Τρέμη), η οποία παρουσιάζει όλα τις απαραίτητες δεξιότητες που πρέπει να κατέχει κάποιος στη συγκεκριμένη θέση.Είναι κομψά ντυμένη και προβάλλει μια σοβαρή πλευρά του γυναικείου φύλου που της επιτρέπει να επιβληθεί στα άτομα που συμμετέχουν στο δελτίο είτε αυτοί είναι οι συμπαρουσιαστές της είτε προσκεκλημένοι.
Παρόλες τις προσπάθειες της πλειοψηφίας των καναλιών της ελληνικής τηλεόρασης να αναδείξουν τη γυναίκα ως ισότιμη του άνδρα και ικανή να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της καθημερινότητας με επιτυχία, υπάρχουν ακόμη κατάλοιπα φυλετικού διαχωρισμού που παρουσιάζουν τη γυναίκα αδύναμη και αναποφάσιστη, έχοντας μόνο σκοπό στη ζωή της τη δημιουργία οικογένειας και τη συντήρηση της, στερεότυπο που εμφανίζεται στην καθημερινή σειρά "Τα μυστικά τησ Εδέμ", μιντιακό κείμενο της Ισιδώρας.Στη σειρά αυτή ο άνδρας κατέχει την κυρίαρχη θέση τόσο στον τομέα της εργασίας(οι άνδρες συζητούν στον χώρο εργασίας τους ενώ οι γυναίκες στο σπίτι) όσο και μέσα στην οικογένεια αλλά και στις ερωτικές του σχέσεις.Η αδύναμη πλευρά της γυναίκας παρατηρείται απο τον κύριο Ηρακλή και στο δελτίο ειδήσεων του ALTER, στο οποίο η συμμετοχή γυναικών είναι ελάχιστη και ,όπως στην περίπτωση του δελτίου καιρού, απλά διακοσμητική τις περισσότερες φορές.Στο συγκεκιμένο δελτίο παρατηρείται ακόμα το φαινόμενο της ειρωνικής και απαξιωτικής συμπεριφοράς των ανδρών απέναντι σε άτομα του γυναικείου φύλου που εμπλέκονταν σε θέματα του δελτίου.
Λαμβάνοντας υπ'όψιν τα παραπάνω καταλήγουμε στο συμπέρασμα οτι παρά τις αξιόλογες και σε βάθος χρόνου προσπάθειες που γίνονται απ΄τη μεγαλύτερη μερίδα των ΜΜΕ για την ισότιμη ανάδειξη των δύο φύλων, η ελληνική τηλεόραση θα πρέπει να παλέψει περισσότερο απέναντι στις κοινωνικές προκαταλήψεις, ώστε να φτάσει στο σημείο όπου η ισότητα των φύλων θα αποτελεί γεγονός.

1 σχόλιο:

Έλενα Σιδέρη είπε...

loipon opws sou eipa kai proforika to arxiko epixeirima sxetima me to fylo sta ellinika mme poy einai arketa\aisiodokso' mallon ginetai pio metriopathes sto telos kai afto kati simainei H aksiologisi itan mallon epifaneiaki. Genika i perigrafi einai kali