Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

Ο Ομπάμα και η προπαγάνδα του

Αυτή την εβδομάδα στο μάθημα μιλήσαμε για την προπαγάνδα που εκφράζεται και χρησιμοποιείται απο τα ΜΜΕ. Ωστόσο,η εργασία που μου ανατέθηκε απο την εβδομαδιαία ομάδα που αναλαμβάνει τη συγκεκριμένη ενέργεια, ηταν η προπαγάνδα που χρησιμοποιεί ο υποψήφιος απο το κομμα των δημοκρατικών στις Η.Π.Α Μπάρακ Ομπάμα για την εκλογή του ως πρόεδρος των Η.Π.Α. και πως τεκμηριώνεται με βάση το μοντέλο του Νόαμ Τσόμσκυ.
Ο Νόαμ Τσόμσκυ παρουσιάζει την προπαγάνδα των ΜΜΕ στην πολιτική ως ενα τρόπο με τον οποίο δίνουν μεγάλη προσοχή στα εθνικά ή διεθνή συμφέροντα των κυβερνήσεων ανα καιρούς.Σύμφωνα με τον Τσομσκυ, αφού τα ΜΜΕ λειτουργουν ως ενα σύστημα μετάδοσης μηνυμάτων και συμβόλων στο γενικό πληθυσμό, οι μοχλοί της εξουσίας βρίσκονται στα χέρια τους και ετσι, αφου τα ιδιωτικά ΜΜΕ δεν έχουν να αντιμετωπίσουν τη λογοκρισία, φιλτράρουν τα νέα που πρέπει να παρουσιάσουν, περιθωριοποιούν τις διαφορες διαφωνίες που μπορεί να ακουστούν και προωθούν τα ιδιωτικά κυβερνητικά συμφέροντα στο κοινο.
Ετσι και στην περίπτωση του Μπάρακ Ομπάμα τα ιδιωτικά τηλεοπτικα δικτυα (και τα παγκόσμιας εμβέλειας καθως η εκλογή του εξυπηρετεί τις κυβερνήσεις διαφόρων κρατών) προβάλλουν μια μορφη των πολιτικών του φρονημάτων που εξυπηρετεί την εκλογή του.Ο Ομπάμα παρουσιάζεται ως ενας τυπικός Αμερικάνος πολίτης που εχει την ίδια καθημερινότητα με τον απλό λαό. Δυναμικά, κατακρίνει την πολιτική των προηγούμενων προέδρων, απο διαφορετικά πολιτικά κόμματα απο το δικό του, είναι ενάντια στους κατακτητικούς πολέμους της Αμερικής των προηγούμενων ετων και βροντοφωνάζει πως μετά την εκλογή του θα σταματησει να πεφτει στο χώμα το αίμα αμάχων.Ακόμη, παίρνει θέση στην οικονομική κρίση που μαστίζει αυτή την περίοδο την Αμερική και προσπαθεί να πείσει πως με την εκλογή του ολα θα διορθωθούν.
Επιπλέον η διαφημιστική, τηλεοπτική ή μη, καμπάνια του υποψηφίου που χρηματοδοτήθηκε με πολλες χιλιάδες δολλαρια και η τηλεοπτική διαρκει αρκετά λεπτα, προβάλλει ολες τις παραπανω ιδέες του και προσπαθεί να πείσει τους αμερικάνους πολίτες να τον ψηφήσουν, πράγμα που, όπως φαίνεται απο τις δημοσκοπήσεις, το καταφέρνει. Στις σχεδον καθημερινές του ομιλίες, το πλήθος απο τους οπαδούς του ζητοκραυγάζει υπέρ του, φοράει μπλουζάκια με το πρόσωπό του, κρατάει πανό με συνθήματα και πραγματικά πιστεύει πως αυτός θα τους σωσει απο τα διάφορα προβληματα τους. Τα ΜΜΕ παρατηρούμε οτι τον εξυψώνουν και τον προωθούν με διάφορα μεσα προβάλλοντας το πολιτικο του προγραμμα.
Με ολους αυτούς τους μηχανισμούς λοιπόν που χρησιμοποιεί παρατηρούμε σιγουρα πως η πολιτική του προπαγάνδα αποδίδει καρπούς καθώς ολα δείχνουν πως αύτος θα ειναι ο νικητης των εκλογών της 4ης Νοεμβρίου.

1 σχόλιο:

Έλενα Σιδέρη είπε...

Loipn einai kaloutsiko kai to vasiko provlima einai afto pou anafereis stin arxi. To thema pou einai i porpaganda stin periptwsi Obama afora to pws ta MMEparousiazoun ton OBama kai oxi pws ti xrisimopoiei o idios, afto eksallou ekanan kai arketoi symfoitites sou pou doulepsn sto idio thema kai me poly ikanopoitika apotelesmata.

Afto kaneis kai esy vw ena vathmo. To provlima einai oti den anaferesai katholou se paradeigmata wste na mou ta analyseis. Enw loipn genika mou les gia to ti aknei i pws parousiazetai o Obama de mou les apo pou antleis aftes tis plirofories gia na katalikseis stin topothetisi sou.
Tha ithela na to ksanagrapseis