Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

Εφημεριδα της κυβερνήσεως

Η εργασία μας για αυτή την εβδομαδα εχει ως βαση την συνδεση και την συνεργασία των ΜΜΕ με το εθνος και πως αυτά συνδιάζονται με την προβολή.
Η εφημερίδα της κυβερνήσεως εχει μια ξεκάθαρη θέση για τους κανόνες που θα επρεπε να τηρουν τα ιδιωτικά τηλεοπτικα κανάλια σε σχεση με την προβολή της δημόσιας ζωής αλλα και της ποιοτητας του κάθε προγραμματος, της αντικειμενικότητας, του πολιτισμου και της πολυφωνίας αυτού.
Ετσι λοιπόν, το έθνος μεσα απο την τηλεπικοινωνία θα πρέπει να προβάλεται με συγκεκριμένο τρόπο, ετσι ωστε να μην προσβάλλεται και να μην γίνεται υποχείριο απο τα ιδιοτικά μεσα μαζικής ενημέρωσης.Τα συμφέροντα του εθνούς διαφυλάσσονται απο τον τρόπο που εθνικά ζητήματα προβάλλονται.Αντίστοιχα και πολλες φορές, ιδιαίτερα στην σημερινή τηλεοπτική καθημερινότητα, συχνα δεν προστατεύονται.
Ομως το κράτος εχει προνοήσει και υπάρχουν υψηλά πρόστιμα και ισχυρές κυρώσεις για οσους τηλεοπτικους η ραδιοφωνικούς σταθμους δεν τηρούν τα όσα εχουν αποφασιστεί απο την κοινοβουλευτική ομαδα και καταγράφονται στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.Τα πρόστιμα και οι κυρώσεις αφορούν όσους είναι μέτοχοι ή κατέχουν κάποια υψηλή θέση στη διοίκηση του τηλεοπτικού σταθμόυ καθώς δεν εχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν σε κάποιο άλλο μετοχικό κεφάλαιο εταιρείας που αναλαμβάνει εργα ή προμήθειες απο το δημόσιο.
Η διαφύλαξη του εθνους και της ιδιωτικής ζωής του πολίτη γινεται με αρκε΄τούς κανόνες για την προβολή τους απο τα ΜΜΕΤο κράτος εχει προνοήσει και επιβάλλει τρόπους και προγράμματα με τα οποία προωθούνται σωστά πρότυπα για τους ανήλικους τηλεθεατές.Ακόμη, απαγορεύονται θεάματα που μπορεί να εχούν αρνητικές επιπτώσεις (κυρίως όσο αφορά τις διαφημίσεις) αλλα ενισχύονται άλλα προγράμματα που έχουν σκοπό την ορθή χρήση της ελληνικής γλώσσας και την ψυχαγωγία μέσα απο την προβολή δημοτικών τραγουδιών και χορών που αναδεικνύουν το ελληνικό πνεύμα.
Ετσι λοιπόν το κρατος, μεσα απο την εφημερίδα της κυβερνήσεως παρέχει μία καταρτιση για το τί πρέπει να προβάλλουν τα ιδιωτικά μεσα μαζικής ενημέρωσης.Παρ'όλα αυτά, σύμφωνα με τη δική μου αποψη, πολλοί απο τους κανονισμούς που επιβάλλονται απο το κράτος για την καλύτερη και ασφαλέστερη προβολή της ιδιωτικής ζωής, δεν τηρούνται απο τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.
Τα περισσότερα ιδιωτικά τηλεοπτικά μέσα παρουσιάζουν μια πολύ διαφορετική εικόνα της ιδιωτικής ζωής απο αυτή πού θα έπρεπε. Θυσιάζονται υπολήψεις και προσωπικες στιγμές ανθρώπων στο βωμό τησ τηλεθέασης καθώς η προσωπική ζωή του καθενός "πουλάει" καθώς η τηλεθέαση μεταφράζεται σε χρήμα (η καινούρια μόδα, τα reality shows κάνουν τον τηλεθεατή να εξιτάρεται απο την προσωπική ζωή του διπλανού του). Τα μικρά παιδιά παρακολουθούν θεάματα απαράδεκτα οπου η βία, το σεξ, το αλκοολ, η οπλοχρησία και η βωμολοχία κυριαρχούν.Ακόμα και τα κοινούμενα σχέδια της σημερινής εποχής εχουν το αίμα ως πρώτη προβολή.
Φυσικά τα δημόσια τηλεοπτικά κανάλια εχουν μιά πολύ υψηλότερη ποιότητα καθώς προβάλλουν τον τόπο, υη γλώσσα και τις παραδόσεις μας αλλα και διακεκριμένους επιστήμονες και θέματα που αφορούν την καθημερινότητα μας αλλα δυστυχώς οι μετρήσεις τηλεθέασης δείχνουν αρκετά χαμήλα ποσοστά για την υψηλή ποιότητα που προβάλλεται απο αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: